Jak na připálený hrnec

Připálený hrnec. Velká nepříjemnost pro každého kuchaře, která dokáže zkazit den. Pohled na černé dno nádoby není nijak příjemný a Vám je líto takový hrnec za několik stovek až tisíc korun vyhazovat. Nemusíte. I hodně připálený hrnec totiž můžete vyčistit, a to díky několika jednoduchým trikům, které jsou rychlé a poměrně bezproblémové.

Pokud je Váš hrnec připálený jen lehce, je první cestou jeho odmočení. Nalijte do nádoby horkou vodu, přidejte mycí prostředek (saponát) a pár hodin vyčkejte. Většina připečených kousků totiž vodu nasaje a uvolní se. Pak už stačí jen použít houbičku na ten zbytek a může být po nepříjemnosti.

Pokud běžné odmočení nepomohlo, zkuste ocet. Do hrnce nalijte jeho směs s vodou, a to v poměru 1:1. Je ale potřeba myslet na to, aby všechny připáleniny byly dostatečně ponořené. Pokud ne, mohl by následující postup samotný hrnec citelně znehodnotit. Nádobu je totiž potřeba přivést k varu a po zhruba deseti minutách uvidíte první výsledky.

Podobně agresivní jako ocet je i kyselina citrónová. I proto ji není vhodné používat třeba na smaltované nádobí. S dalšími materiály si však hladce poradí, a proto je možné ji užít třeba i na vodní kámen.

Její účinky jsou dalekosáhlé, a proto se ji nemusíte bát užít třeba i na vodní kámen. A jak s ní pracovat? Její směs s vodou přiveďte k varu a vařte po dobu patnácti minut. Poté už můžete spálený hrnec umýt tak, jak jste zvyklí. Výhodou kyseliny citrónové je to, že se skvěle hodí i na další ekologické úklidy ve Vaší domácnosti.